Poliklinika Prima Medika

 • Pregledi i dijagnostika

  Pregled
  endokrinologa sa ultrazvukom
  štitaste žlezde

  Štitasta žlezda je zadužena za regulisanje metabolizma i ako dođe do poremećaja njene funkcije, mogu se javiti brojni problemi u organizmu.

USLUGE

ZAKAZIVANJE TERMINA

Loading...

Specijalistički pregled opšte medicine

Endokrinolog se bavi poremećajima u radu štitaste žlezde, bilo da je u pitanju smanjena funkcija štitaste žlezde (hipoterioza) ili prekomerno lučenje tireoidnih hormona (hipertireoza).

Štitasta žlezda je endokrina žlezda koja oslobađa hormone koji putem cirkulacije dospevaju do svih delova našeg organizma. Nalazi se na prednjoj strani vrata, ispred grkljana, a iznad grudne kosti. Štitasta žlezda je zadužena za regulisanje metabolizma i ako dođe do poremećaja njene funkcije, mogu se javiti brojni problemi u organizmu. 

KADA SE OBRATITI LEKARU SPECIJALISTI OPŠTE MEDICINE?

Simptomi poremećaja rada štitaste žlezde, često u početnoj fazi nisu ispoljeni. Ukoliko dođe do ispoljavanja simptoma oni su najčešće:

 • Osećaj nelagodnosti, stezanja, pritiska u vratu, grub glas, ili vidljivo uvećanje štitaste žlezde
 • Promene u telesnoj težini (naglo gojenje ili mršavljenje)
 • Menstrualni poremećaji i neplodnost
 • Promene nivoa holesterola
 • Depresija i anksioznost
 • Umor
 • Bolovi u mišićima i zglobovima

Hipertireoza
Hipertireoza je bolest koja nastaje zbog pojačanog lučenja tireoidnih hormona. Ispitivanjem uzroka hipertireoze, ustanovilo se da pacijenti koji imaju ovaj problem gube na težini, uprkos pojačanom apetitu i unosu hrane, stalno im je vrućina, pojačano se znoje, srce im lupa, nervozni su i hiperaktivni, razdražljivi, imaju isprekidan san, a žene mogu imati poremećaj menstrualnog ciklusa.

Kod osoba sa ovim simptomima (posebno kod osoba kod kojih postoji podatak o bolestima štitaste žlezde u porodici) potrebna je provera hormona štitaste žlezde. Da bi se uspostavila pravilna terapija, neophodno je prvo pronaći uzrok hipertireoze.

Hipotireoza
Hipotireoza je stanje smanjene funkcije štitaste žlezde koje nastaje zbog nedovoljnog lučenja hormona štitaste žlezde. Ovo stanje se karakteriše usporenim radom srca, pospanošću, umorom, usporenošću, dobijanjem na težini, povećanjem kocentracije masnoće u krvi, malokrvnošću, zatvorom, te pojavom otoka lica i tela. U težem slučaju može doći do oštećenja srčanog mišića i mentalnih poremećaja.

Lekar endorkinolog će  dijagnostikovati tip hipotireoze, budući da ovaj vid poremećaja rada štitaste žlezde ima više vrsta. Nakon dijagnostikovanja tipa hipotireoze, lečenje podrazumeva terapiju prilikom koje se nadoknađuju hormoni štitaste žlezde.

Naši endokrinolozi mogu precizno dijagnostikovati problem i uspostaviti najbolji vid terapije.

Kako izgleda i šta obuhvata endokrinološki pregled?

Razgovor sa pacijentom i uzimanje iscrpne lične i porodične anamneze je prvi korak u endokrinološkom pregledu. Sastavni deo u tom trenutku je i upoznavanje sa, dostupnom na uvid, medicinskom dokumentacijom. Sledeći korak je opšti pregled koji obuhvata inspekciju i pregled kože i eventualnih promena na koži (vlažnost i elasticitet, hiperpigmentacije – neuobičajena ograničena prebojenost), pregled vrata sa palpatornim i ultrazvučnim pregledom štitaste žlezde.

U Poliklinici Prima Medika, kompletan endokrinološki pregled obuhvata i ultrazvučni pregled štitaste žlezde.

Na kraju doktor endokrinolog daje zaključak o zdravstvenom stanju, predlog terapije ukoliko je potrebna kao i predlog za eventualne dopunske dijagnostičke ili terapijske procedure – dopunske laboratorijske analize. 

Za endokrinološki pregled sem osnovne higijene nije potrebna posebna priprema.

Ko obavlja pregled ?

Pregled obavlja lekar endokrinolog.