Poliklinika Prima Medika

 • PREGLED NEFROLOGA

  Pregled kod nefrologa omogućava sveobuhvatnu dijagnostiku i tretman bolesti bubrega. Analiza krvi, urina i ultrazvuk za pravilnu dijagnozu i efikasan plan lečenja.

USLUGE

ZAKAZIVANJE TERMINA

Loading...

Pregled nefrologa

Pregled kod nefrologa je specijalizovana medicinska konsultacija fokusirana na zdravlje bubrega i urinarnog sistema. Tokom pregleda, nefrolog će analizirati medicinsku istoriju pacijenta, izvršiti fizički pregled i često naručiti laboratorijske testove kao što su analiza krvi i urina. Cilj je dijagnostikovanje, tretman i praćenje bolesti ili stanja koje mogu uticati na funkciju bubrega. Ovo može uključivati lečenje hroničnih bolesti kao što su dijabetes i visoki krvni pritisak, koji su česti uzroci problema sa bubrezima. Na osnovu dijagnostičkih nalaza, nefrolog će razviti plan lečenja koji može uključivati promene u ishrani, lekove ili, u težim slučajevima, dijalizu ili transplantaciju bubrega.

PREGLEDI:

 • Fizički pregled: Proučavanje simptoma i fizičko stanje pacijenta, uključujući palpacijski pregled abdominalne regije.
 • Laboratorijski testovi krvi: Provera nivoa elektrolita, kreatinina i drugih parametara koji mogu ukazivati na funkciju bubrega.
 • Analiza urina: Mikroskopski i hemijski pregled urina da se provere indikatori infekcije, prisustvo proteina ili drugih abnormalnosti.
 • Ultrazvuk bubrega: Koristi se za vizualizaciju strukture bubrega i identifikaciju mogućih abnormalnosti kao što su kamenci, ciste ili tumori.
 • Biopsija bubrega: Uzimanje malog uzorka tkiva bubrega za mikroskopsku analizu, obično se radi kako bi se potvrdila dijagnoza određenih bolesti bubrega.
 • Testovi funkcije bubrega: Poput testova klirensa kreatinina, koji mere koliko efikasno bubrezi uklanjaju otpadne materije iz krvi.
 • Merenje krvnog pritiska: Visoki krvni pritisak je čest uzrok oštećenja bubrega, pa je njegova kontrola ključna.
 • Pregled medicinske istorije i lekova: Mnogi lekovi i bolesti mogu uticati na funkciju bubrega, pa je temeljna analiza istorije pacijenta važna.

 

Ovi pregledi i testovi mogu varirati u zavisnosti od simptoma i medicinske istorije pacijenta. Na osnovu ovih informacija, nefrolog će razviti plan lečenja koji može uključivati medicinsku terapiju, promene u načinu života ili dalje dijagnostičke testove i preglede.