Poliklinika Prima Medika

 • Dijagnostika

  Spirometrija

  Pomaže pri dijagnostikovanju plućnih bolesti i omogućava praćenje zdravstvenog stanja pluća.
  Koristi se u otkrivanju i praćenju astme, hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP-a) hroničnog bronhitisa, plućnog emfizema, plućne fibroze itd., kao i kod praćenja uspešnosti terapije kod bolesnika koji već boluju od ovih bolesti.

USLUGE

ZAKAZIVANJE TERMINA

Loading...

ŠTA JE SPIROMETRIJA?

Spirometrija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se procenjuje zapremina plućnog vazdušnog prostora i protok vazduha kroz disajne puteve. Veoma je bitan test da lekar pulmolog vidi kako Vaša pluća rade, a za pacijenta je potpuno bezbolan, brz i nije težak.

Indikacije

 • Dijagnoza i praćenje toka lečenja astme
 • Dijagnostika respiratornog obolenja kod pacijenata sa poremećajem disanja
 • Merenje bronhijalne reakcije kod pacijenata za koje se sumnja da imaju astmu
 • Dijagnoza opstruktivnih i restriktivnih bolesti pluća
 • Kontrola i praćenje toka bolesti kod respiratornih poremećaja
 • Procena radne sposobnosti kod procena profesionalnom astmom
 • Preoperativna procena rizika za anestezije ili operativni zahvat u kardiotorakalnoj hirurgiji
 • Merenje nivoa odgovora organizma tokom lečenja stanja i bolesti koje se mogu pratiti spirometrijom
 • Dijagnostika disfunkcije glasnih žica

POSTUPAK I PRIPREMA PREGLEDA ?

Prilikom zakazivanja termina pacijenta za spirometriju lekar daje ušputstva pacijentu da dođe na testiranje u udobnoj odeći koja ga neće stezati. Poželjno je ne jesti 2 sata pre testiranja, ne izvoditi teške treninge 30 minuta pre, a konzumacija alkohola zabranjena je dva do četiri sata pre testiranja. Pušenje je zabranjeno 30 minuta pre, iako bi bilo poželjno ne pušiti 24 sata pre testiranja.

Pre izvođenja spirometrije bilo bi dobro da pacijent pričeka u čekaonici 10-15 minuta i za to vreme mirno diše.

Lekar će upozoriti pacijente da ne smeju uzimati terapiju pre testiranja i to:

 • kratkodelujuće bronhodilatatore 6-8 sati pje testiranja
 • dugodelujuće bronhodilatatore 12 sati pre testiranja

Spirometrija je ispitivanje koje se obavlja tako što dišete u cev vezanu za aparat koja se zove spirometar. Pre nego što počnete sa obavljanjem testa medicinski radnik će Vam detaljno objasniti tehniku izvođenja testa. Potrebno je pažljivo slušate instrukcije i poželjno je da postavljate pitanja ukoliko Vam nešto nije jasno. Ispravna tehnika izvođenja testa je neophodna da bi rezultati ispitivanja bili tačni.

Tokom ispitivanja sedećete na stolici, medicinski radnik će Vam postaviti štipaljku na nos. Sa aparatom (spirometrom) ste spojeni preko “usnika” cevi (plastičnog ili kartonskog) koji se za svakog ispitanika menja. Usnik morate obuhvati usnama tako da jezik ne ulazi u otvor usnika, a vazduh ne izlazi van usnika i cevi dok dišete.

Prvo ćete lagano disati kroz usnik. Nakon toda medicinski radnik će Vas zamoliti da lagano izduvate sav vazduh iz pluća, udahnete maksimalno, zadržite dah, čvrsto stisnete usne oko usnika i što jače i brže izduvate sav vazduh iz pluća (dok se pluća potpuno ne „isprazne“). Posle ovog možete disati normalno i odmoriti se.

U cilju tačnosti i ispravnosti rezultata testa potrebno je ispitivanje ponoviti 3 puta. 

Ko obavlja pregled ?

Treba napomenuti da je spirometrija jednostavna i ekonomski nezahtevno testiranje. Lekaru pomaže u dijagnostici i praćenju bolesnika i učinka terapije kod niza bolesti čije posledice dovode do ventilacijskih poremećaja.

Pregled obavlja lekar specijalista pulmologije i lekar spocijalista opšte medicine.