Poliklinika Prima Medika

 • Pregledi i dijagnostika

  ULTRAZVUK
  KRVNIH
  SUDOVA
  VRATA I EKSTREMITETA

  Ultrazvučni pregled krvnih sudova je neinvazivni test koji se koristi da bi se dobio uvid u protok krvi kroz krvne sudove

USLUGE

ZAKAZIVANJE TERMINA

Loading...

ŠTA JE ULTRAZVUK krvnih sudova vrata i ekstremiteta?

Ultrazvuk abdomena i male karlice (stomaka, trbuha) je dijagnostička metoda prilikom koje se koriste ultrazvučni talasi koji se reflektuju od solidne organe abdomena kroz zid abdomena, zbog čega se još naziva transabdominalni ultrazvuk.

Indikacije

Radi se kod sumnje na postojanje tromba, kod proširenih vena, venske insuficijencije, u stanjima začepljenja arterija ili vena, smanjenog dotoka krvi u noge – oboljenja perifernih arterija, , aneurizmi – proširenja arterija, suženja arterija – posebno u vratu.  

POSTUPAK I PRIPREMA PREGLEDA ?

Na deo tela čiji se krvni sudovi ispitiuju lekar nanese gel i postavi sondu, nakon čega se prati protok i beleže parametri protoka. .
Dijagnostičke metode koje mogu dodatno dati uvid u kardiološka oboljenja su ehokardiografija, ultrazvuk karotida, EKG, a informacije koje se dobiju tumači kardiolog, uz detaljan kardiološki pregled,.

Sve navedene metode mogu se raditi i kao preventivni pregledi, u cilju dobijanja uvida u stanje organizma i smanjenja rizika od napredovanja oboljenja.

Ko obavlja pregled ?

Pregled obavlja lekar vaskularni hirurg.