Poliklinika Prima Medika

 • Pregled i Dijagnostika

  ULTRAZVUK
  SRCA

  Ultrazvuk srca je metoda koja nam omogućava da vidimo ukupnu pokretljivost srca, kao i kretanje pojedinih srčanih segmenata. Takođe, vršimo merenja dimenzija šupljina, krvnih sudova i zidova srca

USLUGE

ZAKAZIVANJE TERMINA

Loading...

ŠTA JE ULTRAZVUK SRCA?

Savremeni stav kardiološke struke je da je ultrazvučni pregled srca postao gotovo neophodna metoda u dijagnozi i proceni većine kardiološki oboljenja. Ultrazvuk srca je brz, bezbolan i, u odnosu na druge komplikovanije procedure (npr. koronarografija), jeftin pregled.

Indikacije

Ultrazvučni pregled srca se radi kada:

 • Ako imate visok pritisak (hipertenziju), povećane masnoće u krvi (LDL holesterol i trigliceride)
 • Ako vam je povišen nivo šećera u krvi (glikemija preko 5 mmoL/L)
 • Ako se žalite na brzo zamaranje tokom hodanja, čak i kada hodate po ravnom
 • Ako imate napade lupanja srca, stezanja ili bolova iza grudne kosti
 • Ako Vam je već dijagnostikovana angina pektoris.
 • Ako ste preboleli akutni infarkt miokarda
 • Ako vam je dijagnostikovan šum na srcu
 • Ako ste imali neke intervencije na koronarnim krvnim sudovima


Na osnovu dobijenih podataka procenjujemo puno važnih stvari: snagu srčane kontrakcije, da li je došlo do oštećenja srčanog mišića, postoje li problemi sa srčanim zaliscima, da li su prisutne neke srčane mane ili tromb u krvnim sudovima srca itd.

POSTUPAK I PRIPREMA PREGLEDA ?

Izvodi se tako što se na sondu nanese sloj gela koji omogućava bolje sprovođenje ultrazvučnih talasa kroz tkiva grudnog koša, nakon čega se ultrazvučna sonda u ruci lekara prislanja na površinu grudnog koša pacijenta na više mesta. Zahvaljujući odašiljanju i odbijanju ultrazvučnih talasa kroz tkiva u grudnom košu, na ekranu aparata dobija se slika srca.

Prilikom ultrazvučnog pregleda pacijent leži na levom boku, sa levom rukom savijenom ispod glave, dok mu je desna opuštena uz desni bok (kao da spava ležeći na strani). Ovaj položaj je neophodan da bi se srce prislonilo na levi prednji zid grudnog koša i dobila kvalitetnija slika na ekranu aparata. Pošto je srce komplikovan organ, neophodno je pregledati ga iz više pozicija kako bi se adekvatno procenilo njegovo stanje. Zbog toga se sonda postavlja i u udubinu iznad grudne kosti (u dnu vrata) i između rebarnih lukova. 

Ko obavlja pregled ?

Pregled obavlja lekar kardiolog.