Poliklinika Prima Medika

  • Pregledi i dijagnostika

    Urološki pregled
    sa ultrazvukom

    Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti obraćaju urologu su: uporne infekcije urinarnog trakta, inkontinencija (nevoljno puštanje mokraće), bol ili pojava krvi tokom mokrenja, zapaljenje mokraćne bešike, upala prostate, uvećana prostata, kamen u bubregu, seksualna disfunkcija, karcinom urinarnog trakta (bubrega, bešike, prostate, testisa).

USLUGE

ZAKAZIVANJE TERMINA

Loading...

Šta je urološki pregled sa ultrazvukom

Urološki ultrazvučni pregled je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda kojom se vrši pregled bubrega, mokraćne bešike, nadbubrežnih žlezda, kao i prostate i testisa kod muškaraca. 

Ultrazvuk urotrakta omogućava da vidimo kako izgledaju bubrezi – da se odredi njihov položaj, veličina, struktura, da se oceni da li su zahvaćeni nekim patološkim promenama (kamenčići, tumorske promene, ciste). Potom se ispituje mokraćna bešika. Ona za pregled treba da bude ispunjena da bi se odredile sve njene ultrazvučne karakteristike – veličina, debljina zida, stanje sluzokože i eventualne patološke promene (kamen, tumor u zidu mokraćne bešike, izbočine zida – divertikulumi itd). Kod muškaraca ovim pregledom se procenjuju još i prostata i testisi – njihovu veličinu, strukturu, tumorske promene itd.

POSTUPAK I PRIPREMA PREGLEDA ?

Kod pregleda urotrakta, neophodno je da mokraćna bešika bude većim delom ispunjena, tj. da u vreme zakazanog pregleda imate nagon za mokrenjem. Zbog toga, sat vremena pre pregleda popijte oko 1/2 litra tečnosti, i nemojte mokriti dok ne obavite pregled. 

Ultrazvučni pregled urotrakta se izvodi tako sto pacijent leži na ledjima tokom pregleda,dok lekar sondom ultrazvučnog aparata prelazi preko kože trbuha i mošnica kod muškaraca, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol i neprijatnost.Pregled traje 15 do 20 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Ultrazvučne metode koje se primenjuju u dijagnostici u medicini su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanika, zbog čega se mogu ponavljati neograničen broj puta.
Vreme do sledećeg pregleda odredjuje lekar na osnovu nalaza. U slučaju urednog nalaza kontrola je za godinu dana, a u slučaju patološkog nalaza od tri nedelje do tri meseca

Ko obavlja pregled ?

Pregled obavlja lekar urolog.