Poliklinika Prima Medika

 • PREGLEDI I DIJAGNOSTIKA

  ULTRAZVUK
  urogenitalnog
  trakta

  Muškarcima koji su u dobi iznad 45 godina predlaze se jednogodišnja kontrola ultrazvuka urotrakta zbog učestalosti benigne hiperplazije prostate.

USLUGE

ZAKAZIVANJE TERMINA

Loading...

ŠTA JE ULTRAZVUK urotrakta

Ultrazvuk urotrakta je potpuno neinvazivna metoda dijagnostike bezbolna metoda koja pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organabubrega, nadbubrežnih žlezda zatim mokraćne bešike i prostate kod muškaraca. Najčešće indikacije za ultrazvuk urotrakta su –bol u donjem delu stomaka i u ledjima, učestalo mokrenje , bolno i otežano mokrenje , pojava krvi pri mokrenju ,mučnina ,povraćanje ,nadutost stomak i dr.

Muškarcima koji su u dobi iznad 45 godina predlaze se jednogodišnja kontrola ultrazvuka urotrakta zbog učestalosti benigne hiperplazije prostate. 

Među navedenim oboljenjima, infekcije urinarnog trakta predstavljaju najčešći problem koji posebno pogađa žene. Kraća mokraćna cev i blizina anusa su razlozi zašto su infekcije urinarnog trakta i do 30 puta češće kod žena i zašto se javljaju i po nekoliko puta u toku godine. Neadekvatno lečene infekcije mogu dovesti do različitih komplikacija, stoga je pregled urologa neophodan za njihovo brzo i uspešno lečenje.

Drugi urološki problem koji se najčešće javlja kod ženske populacije je urinarna inkontinencija, odnosno nevoljno ispuštanje urina. Iako ona i dalje za mnoge predstavlja tabu temu, naši urolozi Vam mogu pružiti punu podršku u stavljanju ovog problema pod kontrolu.
Ne tako redak i neprijatan urološki problem koji se sreće kod muškaraca je fimoza, tj. otežano ili onemogućeno prevlačenje kože prepucijuma preko glavića penisa. Iako se najčešće opisuje kao stanje koje pogađa dečiji uzrast, fimoza može biti urođena ili stečena, stoga se može sresti u svakoj životnoj dobi.

Pregledom kod naših urologa sprečavate nastanak komplikacija koje se rešavaju hirurškim putem.

POSTUPAK I PRIPREMA PREGLEDA ?

 • Dan pre pregledav ultrazvukom uzimati lako svarljivu hranu .Izbegavati mleko , voće , alkohol i kafu.
 • Posle podne uzeti sredstvo za čišćenje –Dulcolax 2-3 tablete , po potrebi ako je neredovna stolica ( zatvor).Obavezno uzeti 1-2 kapsule antiflatulenta –Espumisan kapsule , radi smanjenja gasova u crevima tj. meteorizma.
 • Na dan pregleda ako se vrši ujutru ništa ne jesti. Ukoliko se pregled vrši posle podne , rano ujutru uzeti lakši doručak( dvopek , caj , keks) i popiti 1-2 kapsule antiflatulenta –Espumisan kapsule i do termina ništa ne konzumirati osim vode i bistrih sokova.
 • Neophodno je popiti 1h-2h pre pregleda 1l vode ili čaja i uzdržati se od mokrenja pre pregleda.

Ehopregled urotrakta se izvodi tako sto pacijent leži na ledjima tokom pregleda,dok lekar sondom ultrazvučnog aparata,na koju je prethodno naneo malo gela prelazi preko kože trbuha I mošnica kod muškaraca, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol I neprijatnost. Pregled traje 15 do 20 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Šta se ispituje ultrazvukom urotrakta ?

Ultrazvuk urotrakta se najčešće koristi u otkrivanju i praćenju različitih obolenja kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promene – akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, kalkuloza (kamenčići) bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji-ascit, povrede.  

Ultrazvuk urotrakta omogućava da vidimo kako izgledaju bubrezi – da se odredi njihov položaj, veličina, struktura, da se oceni da li su zahvaćeni nekim patološkim promenama (kamenčići, tumorskepromene, ciste).

Potom se ispituje mokraćna bešika. Ona za pregled treba da bude ispunjena da bi se odredile sve njene ultrazvučne karakteristike – veličina, debljina zida, stanje sluzokože i eventualne patološke promene (kamen, tumor u zidu mokraćne bešike, izbočinje zida – divertikulumi itd).

Kod muškaraca ovim pregledom se procenjuju još i prostata i testisi – njihovu veličinu, strukturu, tumorske promene itd.

Ko obavlja pregled ?

Pregled obavlja lekar urolog.